Frågor och svar.

0kommentarer

Har fått en del frågor angående min GBP-operation, vilket är superduper kul!

Fråga
Vad heter sopporna, vad kostar de och hur mycket kalorier innehåller de?

Svar
De heter Modifast och jag köper dem på modifast.se. På Apoteket kostar de 145kr för två dagar medans på hemsidan finns det fler smaker att välja mellan samt att de endast kostar 104kr för två dagar. Jag åt 4st påsar per dag och det blev ca 800kcal per dag i 3 veckor. Sen åt och drack jag massor av buljong och vatten. Min favvo var vanlijpuddingen, den blev min räddning.


Fråga
Får man sopporna på recept?

Svar
Nej, det får man bekosta själv.


Fråga
Varför vill läkarna att man ska gå på soppdiet?

Svar
För att få bort så mycket fett som möjligt från de inre organen. Operationen görs med titthåll å utan fett på organen, så hittar kirurgen lättare fram till magsäcken å slipper göra en öppen bukoperation. Vilket är en mycket större operation.


Fråga
Vilken operation har du gjort? Vet att det finns olika typer.

Svar
Det finns olika operationer. Inom landstinget gör man Gastric bypass, den som jag har gjort samt en som är mycket större. Men den utförs bara i Uppsala och det är på riktigt överviktiga männsiskor, de med över 50 i BMI.
På GBP så får man behålla en liten magsäck som får rymmer ca 2 msk föda, den större delen av magsäcken klipps bort.
Sen finns det en enklare variant som idag bara görs på privatkliniker, den heter nåt med Sleeve eller nåt. Där får man behålla mycket större del av magsäcken och ska därför vara mer skonsam mot kroppen, då man lättare kan tillgodo se sig näring och vitaminer med en större magsäck.



Fråga
Rökte du innan?

Svar
Jag slutade röka för ca 6år sen men har snusat i 15år. På mitt inskrivningsbesök på lasarettet fick jag reda på att jag måste vara nikotinfri. (Det är olika krav beroende på vilket landsting man tillhör.)Jag hade fått en op-tid som man nu flyttade framåt pga detta. Såren som blir i magen läker sämre om man snusar eller röker. Efter informationen den dagen, slutade jag snusa och har varit nikotinfri sedan dess utan något återfall.


Fråga
Tar det lång tid innan man blir godkänd för operation?

Svar
I mitt fall har det gjort det. Dels väger jag för lite, kravet är 35 i BMI om du har följdsjukdomar pga av övervikt annars 40. (Beroende på vilket landsting man tillhör) Så jag har blivit nekad men skam den som ger sig, till slut blev jag godkänd.


Fråga
Varför äter du så mycket smärtstillande?

Svar
Oj, den här operationen gör ont. Det är en stor operation med 5st titthåll. Dessutom så har jag kräkts och mått illa från det att jag vaknade upp efter operationen, så mina sår i magen har fått jobba extra hårt. Att snabbt sätta sig upp i sängen krävs mycket magmuskler att sen kräkas krävs också mycket magmuskler. Och dessa musklera har jag precis opererat. ´


Jättekul att få frågor och jag svarar mer än gärna. Svaren är baserade på mina upplevelser, hur jag känner och hur det är inom landstinget i Västmanland.

Kommentera

Publiceras ej