Experiment på människan

0kommentarer

Såg precis ett väldigt intressant program, The Experiments. Man samlade en stor publik som skulle få vara med å bestämma en killes utekväll med mentometerknappar. Killens omgivning var full av proffisionella skådespelar samt dolda kameror. Så publiken såg honom direkt på en storbildsskärm i studion och tog sina beslut direkt på plats. Varje gång de skulle göra ett val fanns det ett riktigt, riktigt snällt alternativ tex komma hem till sin lägenhet å få 10.000pund och sen ett riktigt, riktigt elakt tex bli kidnappad, inslängd i en skåpbil av förövare.
 
Varenda gång de skulle göra val, så valdes det elaka alternativet. Jag blev lite förvånad om jag ska vara helt ärlig, trodde eller rättare sagt hoppades att nåt snällt alternativ skulle bli valt. Några negativ alternativ publiken valde var att han skulle bli arresterad pga snatteri, att en kollega ringde å berättade att han skulle bli av med sitt jobb på måndag och mycket mer. När dessutom några från programteamet hade tagit sig in i hans lägenhet, började folk ur publiken spontant ropa att de skulle slå sönder lägenheten, de slog sönder tv och alla applåderande.
 
Programledaren ville visa hur lätt vi alla kan bli mobbare å onda i grupp tillsammans med andra. Dessutom så fick de sätta på sig en ansiktsmask i början av programmet, så de fick göra sina val med metometern anonymt. (lättare att mobba anonymt tex nätmobbing).  När mobben hade hetsat till alla dessa onda val, så låtsades programmet att killen flyr från sina kidnappare och därmed blir påkörd av en bil och blir allvarligt skadad ev dödad. Programledaren låtsas bli chockad och lämnar studion.( I själva verket så var det en stuntman som blev påkörd). Publiken blir tyst och några vill att de ska sluta filma därinne. Man ser att många skäms över sina tidigare val. Programledaren kommer in igen och talar om att publiken blivit utsatt för ett experiment och att de val gjorde idag kan hända alla.
 
 Extremt tragiskt att se att vi människor så lätt kan bli onda men det tåls att tänka på. Det är så oerhört viktigt att vi säger ifrån när vi ser att någon blir utsatt för mobbing eller blir dåligt behandlad. Att vara tyst är som att ge ett tyst medgivande till mobbaren.
 
För den som är intresserad av ämnet så kan jag varmt rekommendera en film jag såg för några år sen. Heter i stort sett samma som programmet. Filmen är baserad på ett verkligt experiment. Intressant och tragiskt å se hur vi människor agerar.
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej